Griepvaccinaties 2024: De momenten voor de griepvaccinatie + evt pneumokokkenvaccinatie zijn voor dit jaar al geweest. De mensen die thuis de vaccinatie nog moeten ontvangen: ze komen nog bij u langs.
Op de volgende data hebben wij de griepvaccinatie (en eventueel ook de pneumokokkenvaccinatie) gegeven.
Dinsdag 22 oktober van 16.00 uur tot 17.00 uur
Donderdag 24 oktober van 18.00 uur tot 19.00 uur
Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden. Die mensen krijgen via hun huisarts een uitnodiging om in het najaar een gratis griepprik te halen. Het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) beslist wie er een gratis griepprik aangeboden krijgen. Dit doet het ministerie op advies van de Gezondheidsraad. Na zo’n advies wijzigt de doelgroep soms.
De griepprik is voor mensen met:
- een leeftijd van 60 jaar en ouder. Hier horen ook de mensen bij die vóór 1 mei van het volgend jaar 60 jaar worden;
- een longziekte, zoals astma waarvoor ontstekingsremmers gebruikt worden, COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische bronchitis of longemfyseem)) en ernstige en langdurige longschade na COVID-19;
- een probleem in de functie van het hart, zoals na een hartaanval, hartritmestoornissen of hartfalen;
- Diabetes type 1 en 2;
- een nierziekte;
- weinig afweer door een ziekte (bijvoorbeeld HIV(humaan immunodeficientievirus)) door een medische behandeling, zoals chemotherapie of een beenmergtransplantatie, of door medicijnen die uw afweer lager maken;
- neurologische en neuromusculaire ziekten (NNMD) zoals mensen met een spierziekte of andere ziekte(n) aan het zenuwstelsel zoals Parkinson of ALS(Amyotrofische Laterale Sclerose), mensen die een hersenbloeding of herseninfarct doormaakten, mensen met epilepsie of kinderen met psychomotore aandoeningen (algehele ontwikkelingsachterstand);
- zeer ernstig overgewicht (BMI(Body Mass Index) ≥ 40);
- dementie;
- een cochleair implantaat;
- een verstandelijke beperking;
- een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen).
- Alle mensen die in een verpleeghuis wonen en die niet in één van bovenstaande categorieën vallen.
Daarnaast mogen alle vrouwen die tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger zijn de griepprik halen. Zij kunnen de vaccinatie halen bij het consultatiebureau. Lees meer
Als u tot 1 van deze groepen hoort, is het belangrijk dat u in het najaar de griepprik haalt. Ook als u zich gezond voelt. Uw afweersysteem werkt minder goed in het beschermen tegen het griepvirus. Hierdoor kunt u sneller en erger ziek worden door griep en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen. Ook kan een bestaande ziekte of aandoening erger worden.
Woont u in een zorginstelling?
Als u tot 1 van de eerder genoemde groepen behoort en in een zorginstelling woont (bijvoorbeeld een verpleeghuis), dan ontvangt u de griepprik van een zorgverlener in uw instelling.
Griepprik en kinderen
Als uw kind behoort tot de doelgroep van de griepprik, krijgt u een uitnodiging van uw huisarts om uw kind te laten vaccineren.
De griepprik is veilig voor kinderen vanaf 6 maanden. Is uw kind jonger dan 9 jaar, dan krijgt uw kind na 4 weken een tweede griepprik. Is uw kind jonger dan 9 jaar en heeft het al eerder een griepprik gehad, dan krijgt uw kind 1 griepprik. Ga met uw kind mee naar de afspraak voor de griepprik. Is uw kind ouder dan 9 jaar? Dan krijgt uw kind altijd 1 prik.
Kinderen kunnen de griepprik en een andere vaccinatie op dezelfde dag krijgen. Er hoeft geen tijd tussen te zitten. Neem bij vragen contact op met het consultatiebureau of uw huisarts.
Ook geven we dit jaar weer de pneumokokkenvaccinatie. Deze ontvangt u samen met uw uitnodiging voor de griepvaccinaties.
In het najaar van 2024 ontvangen mensen van 60 tot en met 63 jaar (geboren vanaf 1-1-1961 tot en met 31-12-1964) een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar. In de uitnodiging staat wanneer u de pneumokokkenprik kunt krijgen in de huisartsenpraktijk.
De pneumokokkenprik beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Dit zijn bacteriën. Eén van de meest voorkomende ziekten door een pneumokokkenbacterie bij mensen vanaf 60 jaar is een longontsteking.
Hoe goed werkt de pneumokokkenprik?
Er zijn meer dan 90 typen pneumokokken. De pneumokokkenprik beschermt u tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken. Dit betekent dat u een kleinere kans heeft om besmet te raken met deze typen pneumokokken. De prik beschermt dus niet tegen alle pneumokokken. Jaarlijks worden ongeveer 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een pneumokokkenziekte. Hiervan overlijden 900 mensen. De pneumokokkenprik kan jaarlijks 850 ziekenhuisopnames en 140 sterfgevallen voorkomen. Meer informatie over de afwegingen om te starten met deze vaccinatie is te vinden in het advies van de Gezondheidsraad(externe link). (Dit advies is in 2018 geschreven. Halverwege 2023 wordt een nieuw advies verwacht.)
Na ongeveer 2 weken geeft de pneumokokkenprik bescherming.
Meer dan 1 keer een pneumokokkenziekte
U kunt vaker een pneumokokkenziekte krijgen. Dat komt omdat er zoveel verschillende typen pneumokokken zijn die pneumokokkenziekte kunnen veroorzaken. Als u een pneumokokkenziekte hebt gehad, dan kunt u niet nog een keer ziek worden door hetzelfde type pneumokok waar u ziek van was geworden. Uw lichaam heeft daartegen afweer opgebouwd. Maar u kunt nog steeds een pneumokokkenziekte krijgen door andere typen pneumokokken. Als u al een keer een pneumokokkenziekte heeft gehad van één van de 23 typen, is het dus nog steeds verstandig de prik te halen en u te beschermen tegen de 22 andere typen.
Het vaccin
Het pneumokokkenvaccin dat u krijgt heet Pneumovax 23, pneumokokkenpolysacharide vaccin. dus ook in het pneumokokkenvaccin, zitten 3 soorten bestanddelen:
- Werkzame delen: dit zijn delen van de bacterie waartegen het vaccin moet beschermen.
- Hulpstoffen: dit zijn stoffen die aan het vaccin worden toegevoegd zodat het beter werkt, langer houdbaar is en beter toe te dienen is.
- Reststoffen: dit zijn de resten van stoffen die tijdens het maken van het vaccin zijn gebruikt. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat er ongewenste bacteriën in het vaccin komen. Voordat het vaccin klaar is voor gebruik worden deze reststoffen er zoveel mogelijk uitgehaald. Zeer kleine hoeveelheden kunnen nog achterblijven. Maar dat is zo weinig dat het niet schadelijk is voor de gezondheid.